Την οικονομική στήριξη των ελαιοπαραγωγών του Δήμου Νοτίου Πηλίου, λόγω της ακαρπίας και δεδομένου ότι η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί σε πολλές περιοχές την μοναδική καλλιέργεια και το μοναδικό εισόδημα για πολλούς παραγωγούς, αλλά και των μηλοκαλλιεργητών και αμπελοπαραγωγών, ζητά με υπόμνημά του ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτ. Αυγενάκη και από τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο.

Όπως αναφέρεται στο Υπόμνημα για την μηλοκαλλιέργεια κατά την φετινή καλλιεργητική περίοδο, λόγω των καιρικών συνθηκών που έχουν επικρατήσει το χρονικό διάστημα από Απρίλιο μέχρι και μέσα Ιουνίου (συχνές και έντονες βροχοπτώσεις, υψηλά ποσοστά σχετικής υγρασίας) σε όλη την έκταση του Δήμου Νοτίου Πηλίου, δημιουργήθηκε ευνοϊκό περιβάλλον για την εκδήλωση προσβολών και μεγάλων ζημιών από φουζικλάδιο στις μηλιές και περονόσπορο στο αμπέλι.

Σε όλη την έκταση της ζώνης μηλοκαλλιέργειας του Δήμου Νοτίου Πηλίου (Δ.Ε. Μηλεών, Δ.Ε. Αφετών) υπάρχουν πολλές καταγεγραμμένες ζημιές και σοβαρή ποιοτική υποβάθμιση των μήλων, τη στιγμή που οι παραγωγοί προχώρησαν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την καταπολέμηση του φουζικλαδίου.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και με διπλασιασμό του αριθμού των ψεκασμών, δεν υπήρξαν αποτελέσματα στην καταπολέμηση του μύκητα. Το αποτέλεσμα είναι το κόστος φυτοπροστασίας έχει εκτιναχθεί, χωρίς να μπορεί να καλυφθεί αφού η παραγωγή έχει υποβαθμιστεί ποιοτικά.
Η ίδια εικόνα επικρατεί και στην αμπελοκαλλιέργεια, με αναφορές για ζημιές από περονόσπορο σε πολλές περιοχές του Δήμου Νοτίου Πηλίου (Αργαλαστή, Μετόχι, Μηλίνα). Οι παραπάνω προσβολές έχουν ζημιώσει αισθητά το εισόδημα των παραγωγών.

Όσον αφορά την ελαιοκαλλιέργεια κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο και λόγω της πολύ μειωμένης παραγωγής, πολλά ελαιοκτήματα έχουν μείνει ακαλλιέργητα, λόγω της αδυναμίας των παραγωγών να ανταποκριθούν στο κόστος της καλλιέργειας των κτημάτων.

Επίσης; τονίζεται ότι επειδή ο χαρακτήρας όλων των οικισμών του Δήμου Νοτίου Πηλίου είναι ο συνδυασμός οικιστικού και αγροτικού περιβάλλοντος, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος σε περίπτωση εκδήλωσης μιας πυρκαγιάς να σημειωθεί γρήγορη εξάπλωση αυτής, λόγω των πολλών και συνεχόμενων ακαλλιέργητων εκτάσεων.

Τέλος επισημαίνεται από τον Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικό, πως θα πρέπει άμεσα να αποτελέσει αντικείμενο εργασίας η τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α. και να προβλεφθεί η κάλυψη ζημιών στον πρωτογενή τομέα και στις περιπτώσεις που το ζημιογόνο αίτιο έχει επηρεάσει μια γεωγραφική περιοχή σε επίπεδο Δήμου ή ακόμα και Δημοτικής Ενότητας, ιδιαίτερα όταν η ζημιά είναι πολύ μεγάλη.