Ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας κήρυξε σήμερα την έναρξη εργασιών της Τακτικής Συνεδρίασης της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιείται στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, στο Αρχοντικό «Τζωρτζέικο» και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 στο «Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο» στις Μηλιές.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι στην «καρδιά» της πολιτικής της Κυβέρνησης ένα σχέδιο συνολικά για την Ορεινότητα. «Οι αποσπασματικές λύσεις δεν οδήγησαν πουθενά τα τελευταία χρόνια. Διαπιστώνουμε μια σημαντική μείωση του πληθυσμού στους ορεινούς όγκους της πατρίδας μας με την τελευταία απογραφή και παρά το γεγονός ότι διαθέτουμε πολλά χρήματα τουλάχιστον από το ΥΠΕΣ, θεωρώ πως χρειάζεται μια συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος. Τα επόμενα χρόνια είναι πολύ σημαντικά κομβικά θα έλεγα για να σταματήσει αυτή η ερημοποίηση στην ύπαιθρό μας και να ξεκινήσει μια ανάκαμψη.»

Αναφερόμενος σε αριθμητικά στοιχεία που αφορούν στους ορεινούς Δήμους, είπε πως έχουν διατεθεί από το Υπουργείο του, 218 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, επιπλέον από τις τακτικές χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους. Επίσης, 64 εκατ. ευρώ προστέθηκαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ το Υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει και σε έκτακτες χρηματοδοτήσεις μέχρι το τέλος του έτους, κυρίως για να αντιμετωπιστούν ζητήματα καυσίμων, αλλά και θέρμανσης των σχολείων και να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα και τον φετινό χειμώνα.

Σύμφωνα με τον Aν. Yπουργό Εσωτερικών, μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», έχουν διατεθεί στους Δήμους, που χαρακτηρίζονται ορεινοί, 172 εκ. ευρώ περίπου για έργα. Αυτή είναι – όπως είπε – μια πάρα πολύ σημαντική ενίσχυση που ξεπερνάει σε ορισμένους Δήμους, τις 3.000 ευρώ κατά κεφαλήν, ποσά περίπου τριπλάσια σε σχέση με ό,τι ισχύει για τους άλλους Δήμους της χώρας.

«Δεν φτάνουν όμως αυτές οι χρηματοδοτήσεις, ούτε καν οι έκτακτες που έχουμε δώσει τα χρόνια της πανδημίας, αλλά και για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, που είναι φυσικό να πλήττουν περισσότερο ορισμένες περιοχές», παραδέχθηκε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως μέχρι να φτάσουμε στη συνεκτική πολιτική που είναι το βασικό ζητούμενο, πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του προσωπικού.

Παρατήρησε ωστόσο, ότι «είναι η πρώτη φορά που γίνονται προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση μετά από 10 και πλέον χρόνια και παρότι υπάρχουν όντως καθυστερήσεις, που οφείλονται στην γραφειοκρατία και σε άλλες αδυναμίες, είμαστε σε μια φάση ολοκλήρωσης του διαγωνισμού».
Ανέφερε ακόμη, ότι είναι η πρώτη φορά που στον προγραμματισμό προσλήψεων για την επόμενη χρονιά, εγκρίθηκε το σύνολο των θέσεων που υπέβαλε η Αυτοδιοίκηση, ενώ αποφασίστηκε να διατεθούν περίπου 1.000 επιπλέον θέσεις για την Δημοτική Αστυνομία.

Ο βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος

Στην ορεινή ζώνη της Ελλάδας διαβιεί μόνο το 20% του πληθυσμού της, ανέφερε ο Βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, τονίζοντας πως η πολιτεία οφείλει να την κρατήσει ζωντανή για αυτό και θεσπίζονται σχετικά μέτρα.

Πρόσθεσε ωστόσο, πως «δεν αρκούν οι πολιτικές του ΥΠ.ΕΣ. για την ενίσχυση των ορεινών περιοχών, αλλά χρειάζονται ευρύτερες πολιτικές ενίσχυσης, καθότι το κόστος διαβίωσης, το κόστος λειτουργίας, το κόστος κατασκευής, το κόστος παραγωγής στις ορεινές περιοχές είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο σε σχέση με τις παράκτιες και πεδινές».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης εξήρε την φιλοξενία και την άρτια -όπως τη χαρακτήρισε- διεξαγωγή της Συνεδρίασης, χαρακτηρίζοντας θετική τη συμμετοχή των Αιρετών.

Ο ίδιος ανέφερε πως στόχος της Επιτροπής αυτής που συστάθηκε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, τον περασμένο Μάιο, είναι η σύνταξη του στρατηγικού σχεδίου για την Ορεινότητα.

Όπως είπε, στη Συνεδρίαση έχουν κληθεί, εκτός των Δήμων -μελών της Επιτροπής- και οι δήμαρχοι των Δήμων που, με την τελευταία απογραφή του 2021, έχουν κάτω από 10.000 κατοίκους κι έχουν τα χαρακτηριστικά των μικρών ηπειρωτικών και ορεινών Δήμων.

Μάλιστα κατέδειξε το μέγεθος του προβλήματος της ερημοποίησης των ορεινών περιοχών, λέγοντας πως οι 31 μικροί ορεινοί Δήμοι, με το χαρακτηριστικό των 10.000 κατοίκων, έγιναν αυτομάτως 38, μετά την τελευταία απογραφή, που έδειξε ότι υπάρχουν μεγάλες μειώσεις των πληθυσμών στους Ορεινούς Δήμους.

Ο κ. Κεφαλογιάννης ευχαρίστησε τον Υπουργό που στηρίζει την Αυτοδιοίκηση και τις ορεινές περιοχές, ωστόσο σημείωσε πως απαιτείται μια συνολική στρατηγική ανάπτυξης των Ορεινών Περιοχών. «Οι στρατηγικές θα πρέπει να είναι οριζόντιες και να αφορούν όλες τις ορεινές περιοχές», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης αναφέρθηκε στους μικρούς Ορεινούς ΟΤΑ που δεν έχουν την στελεχιακή επάρκεια για να υποστηρίξουν στο έργο που θέλουν να επιτελέσουν και ζήτησε να ενισχυθεί η πριμοδότηση προς τους επαγγελματίες υγείας και παιδείας των Ορεινών Περιοχών, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικές γι’ αυτούς οι ορεινές περιοχές.

Ο κ. Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε θετική την πρόταση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία κουμπαρά, οι πόροι του οποίου θα έχουν στοχευμένη πολιτική για τις ορεινές περιοχές. Ωστόσο η χρονιά προμηνύεται δύσκολη και ζήτησε από τον Υπουργό τη χορήγηση ποσού 14. εκ. ευρώ προς τους Ορεινούς ΟΤΑ.

Ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου

Ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιχάλης Μιτζικός, παρουσίασε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ορεινοί ΟΤΑ, σε σχέση με τους αστικούς, ζητώντας να διαμορφωθούν συγκεκριμένες, εφαρμόσιμες πολιτικές, ένα συγκεκριμένο και ειδικό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διακρίνουν τις Ορεινές Περιοχές στην Ελλάδα.

Όπως είπε, κατ’ εξοχήν πρόβλημα που αφορά το σύνολο των ορεινών Δήμων, είναι το ζήτημα της έλλειψης του αναγκαίου υπαλληλικού προσωπικού, όταν την ίδια στιγμή, αυξάνονται διαρκώς οι αρμοδιότητες και ευθύνες των Δήμων, χωρίς να αυξάνονται αντίστοιχα, ούτε οι πόροι, ούτε το προσωπικό τους.

Το πρόβλημα αυτό, γίνεται εντονότερο σε συνάρτηση με τη κινητικότητα που επιλέγουν πολλοί δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν προσληφθεί σε ορεινούς Δήμους, αλλά μετακινούνται στη συνέχεια, σε αστικούς.

Τη λύση στο πρόβλημα αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μιτζικό, θα έδινε μια νομοθετική ρύθμιση που θα προέβλεπε ότι οι ορεινοί Δήμοι μπορούν να είναι φορείς μόνο υποδοχής υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας.

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου τόνισε ακόμη, ότι εξίσου σημαντικά είναι και τα προβλήματα που αφορούν τους πόρους που λαμβάνουν οι ορεινοί Δήμοι για την κάλυψη των αναγκών τους, οι οποίοι δεν είναι αρκετοί ούτε για την κάλυψη βασικών αναγκών.

Επανέλαβε την πάγια θέση του Δήμου του για άμεση ανακατανομή των ΚΑΠ, οι οποίοι πρέπει να αποδίδονται με βάση τη γεωγραφική έκταση των ΟΤΑ και με άλλα ειδικότερα κριτήρια και όχι με βάση το πληθυσμιακό μέγεθος και μόνο.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός προσέφερε αναμνηστική πλακέτα στον κ. Πέτσα.

Οι εργασίες της Τακτικής Συνεδρίασης Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ θα συνεχιστούν και ολοκληρωθούν στις 8 Οκτωβρίου στις Μηλιές.