ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΙΧ. ΜΙΤΖΙΚΟΣ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Τα θέματα του Δήμου παρουσίασε ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός στην τηλεοπτική εκπομπή “ Αυτοδιοίκηση” του Καναλιού της Βουλής με την Κέλλυ Κοντογεώργη.

Ο κ. Μιτζικός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής, όπως η τουριστική ανάπτυξη όλο τον χρόνο, τονίζοντας: “Είναι ένας από τους στόχους μας και θα επιδιώξουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού να γίνει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου”. Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Νοτίου Πηλίου είναι ένας ορεινός Δήμος με τα επίνειά του που συνθέτει ένα εξαιρετικό επισκέψιμο σκηνικό τόσο στην χειμερινή όσο και στην θερινή περίοδο.

Ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου διευκρίνισε ότι το ορεινό τμήμα του Δήμου όπως : Άγιος Γεώργιος Νηλείας, Βυζίτσα, Πινακάτες, Μηλιές, Νεοχώρι και Λαύκος είναι έτοιμο να υποδεχθεί τους χιλιάδες επισκέπτες την περίοδο των Χριστουγέννων.

Επίσης ο κ. Μιτζικός αναφέρθηκε στις θεομηνίες Daniel” και “Elias” που έπληξαν παραθαλάσσιους Οικισμούς, με τις απώλειες τεσσάρων ανθρώπινων ζωών και αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία με το Λιμενικό, την Πυροσβεστική, τον Στρατό και την Αστυνομία με αποτέλεσμα την διάσωση 63 πολιτών και απεγκλωβισμούς τουλάχιστον 300 ατόμων.

Υπάρχει άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής, με το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και με το Υπουργείο Υποδομών, που θα αναλάβει να διαμορφώσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το ήδη προσβάσιμο οδικό δίκτυο ανέφερε ο κ. Μιτζικός.

Όσον αφορά τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά, ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου επισήμανε ότι ο Δήμος είναι αντίθετος στην εγκατάστασή τους διότι θα αλλοιώσουν και υποβαθμίσουν το φυσικό ανάγλυφο και κάλλος της περιοχής το οποίο κατά μεγάλη έκταση είναι περιοχές Natura.
Ωστόσο διευκρίνισε ότι έχει γίνει ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτηρίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και η συγκεκριμένη παρέμβαση θα προχωρήσει σε όλα τα δημοτικά κτήρια.

Επιδιώκεται η σύνδεση με το δίκτυο του φυσικού αερίου του Δήμου ώστε τα ξενοδοχεία, οικίες και δημοτικά κτήρια με το συγκεκριμένο καύσιμο να αφήνουν καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Επίσης αναφέρθηκε στην έλλειψη Κλειστού Γυμναστηρίου στον Δήμο τονίζοντας: “ Είναι μεγάλο μειονέκτημα η έλλειψη βασικών υποδομών που οδηγεί στη μείωση του πληθυσμού και είναι δικαίωμα των παιδιών και των κατοίκων που ζουν στην περιφέρεια να μπορούν και αυτοί να γυμνάζονται”.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του επανέλαβε πως υπάρχει υποστελέχωση προσωπικού, ζήτησε οι χρηματοδοτήσεις του Κράτους να είναι ανάλογες με τις αρμοδιότητες που εκχωρούνται στους ΟΤΑ , ενώ επισήμανε την ανάγκη ευέλικτων και γρήγορων διαδικασιών όσον αφορά τις αποκαταστάσεις ζημιών σε υποδομές λόγω θεομηνιών.

Όσον αφορά τη νέα απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου την χαιρετίζει και υπογράμμισε ότι έγινε ένα πρώτο βήμα στην αποκατάσταση μιας άδικης και άνισης μέχρι σήμερα κατανομής κεντρικών πόρων σε ορεινούς και μικρούς πληθυσμιακά αλλά μεγάλης γεωγραφικής έκτασης Δήμους.

Τέλος ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου επισήμανε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του ΕΝΦΙΑ και του Φόρου Εισοδήματος θα πρέπει να αποδίδεται στον εκάστοτε Δήμο, πράγμα που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην οικονομική αυτοτέλεια ενός Δήμου όπως επιτάσσει άλλωστε και το Σύνταγμα.