Παρουσία του Αν. Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022 στις 12:00 το μεσημέρι η τελετή παραλαβής του δρόμου Λεφοκάστρου – Καλάμου μήκους 3 χιλιομέτρων, που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών και παραδόθηκε σε χρήση.

Μετά την τελετή, στην οποία παρέστησαν Βουλευτές, Aντιπεριφερειάρχης ΠΕΜΣ, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι Στρατιωτικών Αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας και την κοπή της κορδέλας, ο κ. Πέτσας δήλωσε: “Εγκαινιάζουμε ένα τμήμα δρόμου που ανοίγει μια άλλη σελίδα στην περιοχή, βοηθά πάρα πολύ στην πρόσβαση και για λόγους που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα και είναι αυταπόδεικτοι, αλλά και στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Είναι ένα πολύ μικρό τμήμα ενός πολύ μεγαλύτερου έργου οδοποιίας ύψους 9,5 εκ. ευρώ που χρηματοδοτούμε από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης“ και θα εξελιχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Για το μεγάλο έργο της οδικής ασφάλειας θα ανακοινώσουμε την ένταξή του την επόμενη εβδομάδα. Βάζουμε πολύ σημαντικά χρήματα για την οδοποιία και έχουμε και άλλα έργα που συζητούμε με την Δημοτική Αρχή, που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.”

Για την ενεργειακή κρίση και την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών είπε πως διατέθηκαν 218 εκ. ευρώ το α’ 6μηνο του 2022 , προστέθηκαν 64 εκ. ευρώ τέλος Σεπτεμβρίου. “Ποσό 28 εκ. από αυτά θα πάνε στις Σχολικές Επιτροπές για την θέρμανση των παιδιών μας και έχουμε δεσμευτεί πως θα συνδράμουμε σε οποιαδήποτε νέα ανάγκη προκύψει. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε μόνη την Αυτοδιοίκηση ούτε τίθεται κανένα θέμα θέρμανσης των παιδιών μας” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρ. Τριαντόπουλος δήλωσε: “Ένα ακόμη σημαντικό έργο υποδομής παραδίδεται στους πολίτες. Το ΥΠΕΣ έχει διαθέσει πολλά εκατομμύρια ευρώ σε Δήμους της χώρας και δη στους Δήμους της Μαγνησίας, για έργα που ήδη υλοποιούνται και άλλα που θα υλοποιηθούν.”

Ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός χαρακτήρισε το έργο ορόσημο για την περιοχή αφού εγκαινιάζει μια σειρά έργων οδοποιίας που υλοποιεί ο Δήμος με την στήριξη του ΥΠΕΣ. Πρόκειται για 27 δρόμους, έργο που θα δώσει μεγάλη προοπτική ανάπτυξης στο Νότιο Πήλιο, τόσο προς όφελος των αγροτών όσο και προς εξυπηρέτηση των τουριστών.

Ο κ. Μιτζικός ευχαρίστησε τον Υπουργό, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους Βουλευτές της Μαγνησίας αλλά και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕΜΣ Δωροθέα Κολυνδρίνη τόνισε: “Η πρωτοφανής εξωστρέφεια της Κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια καταδεικνύεται ως αποτέλεσμα εν τοις πράγμασι και όχι ως επικοινωνιακό μέσο. Ο Νομός Μαγνησίας και οι Δήμοι μας έχουν αλλάξει μορφή, επενδυθεί χρηματικά εργαλεία και αυτό είναι ορατό και πανθομολογούμενο. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υλοποιεί αυτή την στιγμή από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στον Δήμο Νοτίου Πηλίου έργα ύψους 10 εκ. ευρώ, με έμφαση στα έργα οδικής ασφάλειας. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη έργα 2 κ. ευρώ στους δρόμους του Δήμου Νοτίου Πηλίου”.

Ο Βουλευτής Μαγνησίας, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Χρ. Μπουκώρος χαρακτήρισε μεγάλης σημασίας το συγκεκριμένο έργο για τον αγροτικό και τον τουριστικό τομέα και πρόσθεσε: “ Είναι ένας δρόμος που αναδεικνύει μία περιοχή που έχει μεγάλο μέτωπο στον Παγασητικό Κόλπο και με αυτόν τον δρόμο αποκτά σημαντική υπεραξία. Η Κυβέρνηση υλοποιεί ένα κολοσσιαίο έργο και αυτό είναι εμφανές”.

Ο Βουλευτής Μαγνησίας Κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία “Αντώνης Τρίτσης”, Ταμείο Ανάκαμψης και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων , που χρηματοδοτούν έργα που διαχέονται στην κοινωνία χάρη στη συνέργεια Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης.

Ο Βουλευτής Αθ. Λιούπης αναφέρθηκε στα έργα ύψους 9,5 εκ. ευρώ που θα υλοποιηθούν στο Νότιο Πήλιο, που θα συμβάλουν στην ασφάλεια κίνησης των πολιτών, στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και γενικότερα στην οικονομία.

Στην συνέχεια ο κ. Πέτσας και όλοι όσοι παρέστησαν στην τελετή κατευθύνθηκαν οδικώς στον Κάλαμο και επισκέφθηκαν στο Γήπεδο Αργαλαστής και τον όρχο οχημάτων Καθαριότητας του Δήμου Νοτίου Πηλίου και στη συνέχεια μετέβησαν στο ΕΠΑΛ και στο Γυμνάσιο και Λύκειο της Αργαλαστής.
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τον Υπουργό ότι ο Δήμος Νοτίου Πηλίου έχει καταθέσει πρόταση στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για την προσθήκη νέας πτέρυγας στο ΕΠΑΛ και στην δημιουργία κλειστού σχολικού γυμναστηρίου. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Δημαρχείο Νοτίου Πηλίου, προεδρεύοντος του Αν. Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικό για τα ζητήματα του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου χαρακτήρισε σημαντικό έργο οδοποιίας ύψους 9,5 εκ. ευρώ, ενώ πρότεινε το ποσό των 2,6 εκ. ευρώ που προέκυψε από επιστροφές να διατεθεί για τη δημιουργία Βρεφονηπιακού Σταθμού στην Αργαλαστή και την δημιουργία Βρεφικού Σταθμού στην Κορώπη Μηλεών.
Ο κ. Μιτζικός ζήτησε από τον Αναπληρωτή Υπουργό χρηματοδότηση για προμήθεια απορριμματοφόρων, τονίζοντας πως ο στόλος οχημάτων είναι παλαιωμένος και δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του Δήμου. Επίσης έθεσε θέμα δημιουργίας αθλητικού χώρου στην Τοπική Κοινότητα Προμυρίου, που εκλείπει, καθώς και χρηματοδότηση για την επισκευή των σχολικών κτηρίων που είναι παλαιωμένα.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που έθεσε ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου αφορά στην ανόρυξη γεώτρησης στον Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νεοχωρίου και στο έργο αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης στις Δημοτικές Ενότητες Μηλεών και Νεοχωρίου, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και του υποθαλάσσιου αγωγού στην Τοπική Κοινότητα Τρικερίου.

Επιπλέον έθεσε θέμα χρηματοδότησης 100.000 ευρώ για την εκπόνηση μελετών, καθώς και χρηματοδότηση 150.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του δρόμου προς την Ι.Μ. Αγίου Σπυρίδωνα. Τέλος τόνισε πως πρέπει να αυξηθούν ΣΑΤΑ και ΚΑΠ, όπως και να δίνεται τουλάχιστον το 50% του ΕΝΦΙΑ στους ΟΤΑ.

Ο κ. Πέτσας εξήρε το έργο της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου για την ικανοποιητική απορροφητικότητα που επιδεικνύει, κάλεσε τον Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου να προχωρήσει σε ιεράρχηση των αιτούμενων για χρηματοδότηση έργων, με τον κ. Μιτζικό να απαντά πως τα έργα που πρότεινε είναι εξίσου σημαντικά προκειμένου να μείνει ο κόσμος στον τόπο του.

Ο κ. Τριαντόπουλος είπε πως με τις χρηματοδοτήσεις προς τον Δήμο Νοτίου Πηλίου υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν έργα που έχει σχεδιάσει η Δημοτική Αρχή.

Ο κ. Μπουκώρος τόνισε ότι ο Δήμος Νοτίου Πηλίου ήταν στους άκρως 17 προβληματικούς ΟΤΑ την περίοδο της πρώην Κυβέρνησης και πλέον κάνει βήματα ανάπτυξης.

Μετά την σύσκεψη εργασίας ο κ. Πέτσας συνοδευόμενος από τη Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου επισκέφθηκε τον εκθεσιακό χώρο του CERN στο Νεοχώρι, την Βιβλιοθήκη Μηλεών και τον Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές.

Στη Συνεδρίαση για τις Ορεινές Περιοχές

Αύριο Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022 ο Αν. Υπουργός Στ. Πέτσας θα παραστεί στην Τακτική Συνεδρίαση της Επιτροπής Ορεινών Περιοχών της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, στο Αρχοντικό «Τζωρτζέικο» και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022 στο «Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο» στις Μηλιές.