Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα της Περιφερειακή Ένωσης Δήμων στα Καλά Νερά του Δήμου Ν. Πηλίου, όπου παρουσιάστηκε από την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου το πρόγραμμα «Απόλλων» που προωθεί το Υπουργείο.

Μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, ανέφερε ότι πρόκειται ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού που απευθύνεται στους Δήμους της Θεσσαλίας, που στοχεύει στους Δήμος που θα συμμετάσχουν στη μείωση ως και 50% του ενεργειακού κόστους.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μας, γιατί το ενεργειακό κόστος κατατρώει τους ιδίους πόρους των Δήμων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Εμείς δεν θα μετακυλίσουμε το κόστος ενέργειας στους δημότες και το πράξαμε τα τελευταία χρόνια, από την άλλη όμως, όταν το κόστος είναι μεγάλο, ο Δήμος δεν έχει την ευχέρεια να κάνει άλλα έργα που θα μπορούσε», επισήμανε ο κ. Μιτζικός.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι αν ο ενεργειακός συμψηφισμός θα καλύπτει έως το 50% του ενεργειακού κόστους στον ηλεκτροφωτισμό και στην ύδρευση, η Δημοτική Αρχή Ν. Πηλίου, θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των ανταποδοτικών τελών. Μέχρι τώρα, ο Δήμος Ν. Πηλίου, όχι μόνο δεν έπαιρνε χρήματα από τους ΚΑΠ, αλλά τα έπαιρνε κατευθείαν η ΔΕΗ από τα ανταποδοτικά τέλη, ενώ επιπλέον καλούνταν να πληρώσει μερικές δεκάδες χιλιάδες μηνιαίως επιπλέον για το ενεργειακό κόστος.

Ο δήμαρχος επανέλαβε την θέση του Δήμου ενάντια στις ανεμογεννήτριες, θέμα που τέθηκε υπόψη της υφυπουργού Περιβάλλοντος, αλλά και στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, διότι σε παραγωγικές γαίες που δεν έγινε εθνικός χωροταξικός σχεδιασμός να γίνει διασπορά ΑΠΕ σε μια προστατευόμενη περιοχή όπως το Πήλιο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης με την κ. Σδούκου, ο κ. Μιτζικός ζήτησε επέκταση του φυσικού αερίου στο Νότιο Πήλιο, η οποία δεσμεύτηκε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα το θέμα μπαίνει σε διαβούλευση, ενώ θετικοί στην επέκταση είναι και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Συνεχίζεται η αποκατάσταση των ζημιών
Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, συνεχίζονται ακατάπαυστα, Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, είναι μεγάλο το μέτωπο, τα χωριά και οι οικισμοί που έχουν υποστεί ζημιές από τις θεομηνίες.

Σύμφωνα με τον κ. Μιτζικό βρίσκονται σε εξέλιξη εργολαβίες του Δήμου και αναμένονται με τη βοήθεια του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών, ενώ αναμένονται οι μεγάλες εργολαβίες αποκατάστασης του υπουργείου Υποδομών, που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.

Για τη χρηματοδότηση, ο κ. Μιτζικός ανέφερε ότι όσον αφορά στις πιστώσεις υπάρχει μια ικανοποιητική κινητοποίηση της Πολιτείας, ενώ όσον αφορά τη ρευστότητα για την πληρωμή των αναθέσεων, βρισκόμαστε σε αναμονή και υπάρχει διαβεβαίωση ότι τις επόμενες μέρες θα έχει λυθεί κατά ένα ικανοποιητικό βαθμό αυτό το πρόβλημα, που ταλανίζει πρωτίστως τον Δήμο, αλλά και τους αναδόχους που εκτέλεσαν εργασίες και δεν έχουν ακόμη πληρωθεί.

Για τις αποκαταστάσεις ζημιών στον Δήμο Ν. Πηλίου εγκρίθηκαν 1.750.000 € και 600.000 € για την θεομηνία Daniel, για την θεομηνία Barbara αρχές του 2023, ποσό 320.000 €.

Για την κακοκαιρία Elias αναμένεται η τελική ένταξη την ερχόμενη εβδομάδα ύψους 1.050.000 €, ενώ έχουν βγει προσκλήσεις για αποκαταστάσεις 2,5 εκ. €, αλλά δεν έχουν ακόμη ενταχθεί.

Σε σύσκεψη που έγινε στην Π.Ε. Μαγνησίας υπό την αντιπεριφερειάρχη κ. Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, συζητήθηκαν τα έργα αποκατάστασης και συντήρησης που μπορεί να κάνει η Περιφέρεια σε συνεργασία με τον Δήμο, και υπάρχει απόλυτος συντονισμός με την Περιφέρεια, ανέφερε ο δήμαρχος.

Όσον αφορά στις αποκαταστάσεις, ο κ. Μιτζικός ανέφερε ότι στη Μηλίνα έχει γίνει 80% των αποκαταστάσεων, στο Χόρτο έγινε ο καθαρισμός του ρέματος στο κάτω μέρος της γέφυρας και η αποκατάσταση της πρόσβασης της πεζογέφυρας και ο καθαρισμός του παραλιακού μετώπου, ενώ την οριστική αποκατάσταση θα αναλάβει το υπουργείο Υποδομών.

Στον Πλατανιά έγινε ο καθαρισμός των παρόχθιων δρόμων και του παραλιακού μετώπου και το σχέδιο πόλης θα δώσει την ευκαιρία αποκατάστασης του κέντρου του οικισμού, ενώ προχωρά η αποκατάσταση του δρόμου προς το Μικρό.

Σε συνάρτηση με τις χρηματοδοτήσεις απ΄τα υπουργεία, θα προχωρήσουν οι εργολαβίες στην Πάλτση και τα Ποτιστικά Ξινόβρυσης, όπου συνδράμει η Π.Ε. Μαγνησίας για τον κεντρικό δρόμο. Επίσης θα γίνουν παρεμβάσεις στον Κατηγιώργη που δεν υπέστη μεγάλες σε έκταση ζημιές και σε συνεργασία με την Περιφέρεια στο οδικό δίκτυο, ώστε να υπάρχει 100% οδική ασφάλεια για τους επισκέπτες, ανέφερε ο δήμαρχος.

Ο κ. Μιτζικός ανέφερε ότι το υπουργείο Τουρισμού πρέπει να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο Πήλιο, που συνεισφέρει τα μέγιστα στον κρατικό προϋπολογισμό και εισπράττει λιγότερα απ’ όσα του αναλογούν.

Σε διευρυμένη συνάντηση που έγινε χθες στον Βόλο, για τα νερά του Παγασητικού, οι αρμόδιοι φορείς το υπουργείο Πολιτική Προστασίας, το Πανεπιστήμιο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο ΕΛΓΟ Δήμητρα παρουσίασαν τα αποτελέσματα, τα οποία είναι άκρως ικανοποιητικά, τα νερά είναι πεντακάθαρα ειδικά σε ό,τι αφορά στις ακτές του Δήμου Ν. Πηλίου, επισήμανε ο κ. Μιτζικός.