Τον Δήμαρχο Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικό επισκέφθηκε στο Δημαρχείο το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου «Οι φίλοι των Καλντεριμιών Ν. Πηλίου» (Σ.Φ.Κ.) που προέκυψε από τις εκλογές της 8/10/22.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος Leader με τίτλο “Συντήρηση, ανάδειξη και σήμανση πεζοπορικών διαδρομών (μονοπάτια) Δήμου Νοτίου Πηλίου” ποσού 300.000,00 ευρώ, που αφορά στην χαρτογράφηση και συντήρηση των μονοπατιών εκτός οικισμών.
Όπως τόνισε ο κ. Μιτζικός μετά την Πρωτοχρονιά θα γίνει συνάντηση με τον εργολάβο για τη συντήρηση και σήμανση των μονοπατιών.

Επίσης τα μέλη του Συλλόγου έθεσαν υπόψη του κ. Μιτζικού την υπογραφή Πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και του Σ.Φ.Κ., που -όπως εξήγησαν- έχει αναπτύξει την τεχνογνωσία και εμπειρία της συντήρησης και αξιοποίησης των μονοπατιών στον περιπατητικό τουρισμό, με χιλιάδες περιπατητές να κάνουν χρήση τους σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου αποδέχθηκε την πρόταση για την υπογραφή πρωτοκόλλου, το οποίο θα συνταχθεί και τόνισε πως ο Δήμος θα επεμβαίνει κατά περίπτωση σε μονοπάτια και καλντερίμια που χρίζουν συντήρησης.

Επιπλέον ζήτησαν να προχωρήσει ο Δήμος στην διερεύνηση για τις διαδικασίες κήρυξης των καλντεριμιών ως προστατευόμενα μνημεία, σημειώνοντας πως καλντερίμια εντός και εκτός των οικισμών έχουν διαχρονικά καταστραφεί ή τσιμεντοποιηθεί από άγνοια, σκοπιμότητα ή αδιαφορία, κατάσταση που συνεχίζεται ακόμα και πρόσθεσαν πως η κήρυξή τους ως προστατευμένων μνημείων θα δώσει τη δυνατότητα για σωστή συντήρηση/αποκατάστασή τους και θα θωρακίσει την προστασία τους. Για το θέμα αυτό τονίστηκε θα γίνουν ενέργειες και από τις δύο πλευρές.

Τέλος αποφασίστηκε η διοργάνωση ημερίδας με θέμα τα μονοπάτια και καλντερίμια του Δήμου Νοτίου Πηλίου τον Μάρτιο 2023 στο Φάμπειο Μουσείο στον Λαύκο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του Σ.Φ.Κ. οι: Κυριάκος Σταθάκης – Πρόεδρος, Julie Carpenter -Ταμίας, Δημήτριος Πέττας, Ιωάννης Κονιόρδος και Ιωάννης Σίμος-Μέλη, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρίνα Συρίη και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Ι. Φιλίππου.