Μοναδικού κάλλους και αισθητικής είναι ο μουσειακός πλούτος του Δήμου Νοτίου Πηλίου που είναι διάχυτος σε όλα τα δημοτικά του διαμερίσματα και αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Στόχος της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο Μουσείων και Πολιτισμού.
Οι άξονες της δημιουργίας Δικτύου Μουσείων θα συμβάλει:
•στη δημιουργία κοινής επικοινωνιακής βάσης και προβολής,
•την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη συνεργασία τόσο σε επιστημονικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο,
•τον σχεδιασμό και υλοποίηση κοινών δράσεων ανοικτών στο κοινό.
Στόχος του Δήμου Νοτίου Πηλίου είναι:
•η ενδυνάμωση της παρουσίας του,
•η πολύπλευρη επεξεργασία ευρύτερων προγραμμάτων
•η προσέγγιση και ευαισθητοποίηση μεγαλύτερων ομάδων κοινού για τα πολιτιστικά αγαθά.
Το Δίκτυο θα ωφελήσει στην αξιοποίηση των σύγχρονων δεδομένων.
Μέλη του Δικτύου μπορούν να γίνουν Μουσεία και Πολιτιστικοί φορείς (δημόσιοι ή ιδιωτικοί), μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που εδρεύουν στην περιοχή και είναι ανοικτοί στο κοινό, ενώ θα εξεταστεί η υπογραφή “Μνημονίου Συνεργασίας” το οποίο θα συνυπογράφουν όλα τα μέλη.
Τα Μουσεία
Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών Ψυχής Άκος (Θεραπεία Ψυχής) στεγάζεται σε κτίριο που ανεγέρθηκε το 1928 με έξοδα της Μηλιώτισας Κρυσταλλίας Οικονομάκη, στη μνήμη του συζύγου της Γεωργίου. Το κτίριο ανακατασκευάστηκε το 1972 και έγινε διώροφο.
Οι Διδάσκαλοι του Γένους, Άνθιμος Γαζής, Γρηγόριος Κωνσταντάς και Δανιήλ Φιλιππίδης, γεννήθηκαν στις Μηλιές γύρω στα 1750.Ο Γαζής, Κωνσταντάς και Φιλιππίδης, ιερωμένοι, δάσκαλοι, μέλη της Φιλικής Εταιρείας και ιδρυτές της Μηλιώτικης Σχολής.
Η ίδρυση ανώτερου σχολείου στη γενέτειρά τους υπήρξε ιδέα και διακαής πόθος των τριών λογίων. Από το εξωτερικό,ο Γαζής και ο Φιλιππίδης γράφουν και παρακινούν τους συμπατριώτες τους να συνδράμουν. Γαζής στη Βιέννη εξασφαλίζει οικονομική ενίσχυση από ομογενείς και Φιλέλληνες και αγοράζει συνεχώς και στέλνει στις Μηλιές βιβλία, χάρτες και όργανα φυσικής και χημείας. Ο Κωνσταντάς στις Μηλιές επιβλέπει την ανέγερση του κτιρίου της σχολής. Η Μηλιώτικη Σχολή ξεκινά την επίσημη λειτουργία της υπό την διεύθυνση του Κωνσταντά στις 6 Αυγούστου του 1815.
Το 1817 επιστρέφει και ο Γαζής στις Μηλιές και διδάσκει μαζί με τον Κωνσταντά στη Σχολή, ενώ παράλληλα είχε αναλάβει την προετοιμασία της επανάστασης στην περιοχή.
Η Σχολή λειτούργησε ως το 1821 που ξέσπασε η επανάσταση στο Πήλιο με αρχηγό τον Άνθιμο Γαζή στις 7 Μαΐου. Μετά την αποτυχία του κινήματος, ο Γαζής και ο Κωνσταντάς έφυγαν για την ελεύθερη Ελλάδα, ενώ η Σχολή υπέστη σοβαρές ζημιές και πολλά βιβλία, χάρτες και όργανα χάθηκαν.
Το 1834 ο Κωνσταντάς γύρισε στις Μηλιές και δίδαξε ξανά στη Σχολή, ως το θάνατό του το 1844, οπότε η Σχολή έκλεισε οριστικά. Από το 1881 που απελευθερώθηκε η Θεσσαλία στο κτίριο στεγάστηκε το δημοτικό σχολείο των Μηλεών.
Το κτίριο καταστράφηκε το 1943,όταν οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό.
Το ιστορικό τμήμα της Βιβλιοθήκης έχει περίπου 3.500 τόμους τυπωμένα βιβλία, μαζί με τα πολλαπλά αντίτυπα,116 χειρόγραφους κώδικες και 1.000 περίπου λυτά έγγραφα, και εποπτικά μέσα (όργανα φυσικής, χημείας κ.λπ.) όλα της Μηλιώτικης Σχολής. Το πιο παλαιό βιβλίο της Βιβλιοθήκης χρονολογείται το 1497.Τα περισσότερα βιβλία είναι στα ελληνικά και στα λατινικά, αλλά υπάρχουν και βιβλία στα γαλλικά, ιταλικά και γερμανικά.
Παράλληλα με το ιστορικό τμήμα λειτουργεί και σύγχρονο δανειστικό που διαθέτει 16.000 βιβλία και περιοδικά, εμπλουτίζεται τακτικά με νέα βιβλία και μηχανοργανώνεται.
Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά για το κοινό από Δευτέρα έως και Σάββατο από τις 8.00 το πρωί έως τις 2.00 μ.μ.
Κυριακές και αργίες παραμένει κλειστή.
Ε-mail: mail@vivl-mileon.mag.sch.gr Ιστοσελίδα:http://vivl-mileon.mag.sch.gr.
Τηλ. επικοινωνίας: 6946015818.
Τοπικό Μουσείο Μηλεών
Το Μουσείο Μηλεών Πηλίου μας ξεναγεί στην παράδοση και την ιστορία των Μηλεών.
Η πλούσια λαογραφική συλλογή του περιλαμβάνει παραδοσιακές φορεσιές, εργόχειρα, κεντήματα, υφαντά, ιστορικά τεκμήρια, εκθέματα που παρουσιάζουν τοπικά έθιμα, αλλά και εργαλεία παραδοσιακών επαγγελμάτων, όπως του σαμαρά, του πεταλωτή κ.ά.
Επίσης, στο μουσείο εκτίθεται αντίγραφο της σημαίας της ελληνικής επανάστασης του 1821, αλλά και έργα του γνωστού ζωγράφου Θεόφιλου.
Το μουσείο στεγάζεται στο κτήριο της δημοτικής ενότητας Μηλεών, λίγα μέτρα από την πλατεία του χωριού.
Η επίσημη λειτουργία του ξεκίνησε το 1987, όταν η κυρία Ελένη-Φαίη Σταμάτη δώρισε στην κοινότητα Μηλεών, την ιδιωτική συλλογή την οποία είχε δημιουργήσει από το 1982.
Το Μουσείο Μηλεών επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες σχολεία Α’/θμιας και Β’/θμιας Εκπαίδευσης από όλη τη χώρα και οι μαθητές ξεναγούνται, ενώ μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα γνωρίζουν την ιστορία και την παράδοση του τόπου.
Το Μουσείο κλείνει 40 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και ο Δήμος Νοτίου Πηλίου τίμησε φέτος την κυρία Ελένη-Φαίη Σταμάτη για την δωρεά της προσωπικής της συλλογής.
Το Μουσείο λειτουργεί τις ημέρες Τετάρτη-Πέμπτη Παρασκευή από τις 8.00 το πρωί έως τις 2.30 μ.μ. και Σάββατο -Κυριακή από τις 11.00 π.μ. έως 2.30 μ.μ.
Τηλ. επικοινωνίας: 6945811081.
Αρχοντικό Κύρου «Τζωρτζέικο»
Το Μουσείο Τοπικής Ιστορίας και Τέχνης “Κώστας Λιάππης” που στεγάζεται στο Αρχοντικό Κύρου «Τζωρτζέικο» δεσπόζει στον Αγ. Γεώργιο Νηλείας, μετά την απόκτήσή του από την Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου. Πρόκειται για ένα ακίνητο ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, που αξιοποιείται για τις ανάγκες των κατοίκων και είναι πόλος έλξης επισκεπτών.
Το ιδιαίτερου κάλλους αρχοντικό ξαναπόκτησε την παλιά του αίγλη, αφού με τη νέα του μορφή φιλοξενεί εκθέσεις σπουδαίων εικαστικών.
Σκοπός της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου είναι να μετατραπεί σε Διαδραστικό Μουσείο, με βάση τη μελέτη που εκπονείται από τον Σύλλογο “Φίλοι Αθανασάκειου Μουσείου Βόλου” και να φιλοξενεί σε μόνιμη βάση μέρος της μεγάλης συλλογής βιβλίων που δωρήθηκε από τον στρατηγό Πορφύρη, καθώς επίσης και μέρος της λαογραφικής Συλλογής που είχε αποκτηθεί από τον πρώην Δήμο Μηλεών.
Έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη στο Μουσείο φιλοξενούνται εκθέσεις έργων εικαστικών και συνέδρια και ημερίδες, ενώ παραμένeι ανοικτό για το κοινό από Δεύτερα έως και Παρασκευή 11.00 έως 13.00 και 5.00 το απόγευμα έως 8.00 το βράδυ και τις Κυριακές κατόπιν ραντεβού.
Τηλ. επικοινωνίας: 6973215361.
Το Μουσείο του γλύπτη Νικόλα
Το Εικαστικό Μουσείο του γλύπτη Νικόλα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Άη Γιώργη Νηλείας. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1989 στον δεύτερο όροφο των γραφείων της πρώην κοινότητας Αγίου Γεωργίου Νηλείας, ατύπως ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1992 ενώ η επίσημη ίδρυσή του έγινε το 1996. Εμπνευστής, σχεδιαστής και χρηματοδότης του έργου ήταν ο ντόπιος χαράκτης και γλύπτης, Νικόλας Παυλόπουλος, του οποίου το εικαστικό έργο ήταν πλούσιο. Αρχικά, ονομάστηκε «Δημήτριο Οίκημα», προς τιμήν του πατέρα του γλύπτη ενώ το 2000 μετονομάστηκε από Κοινοτικό σε Δημοτικό Μουσείο Γλύπτη Νικόλα.
Στο κτίριο του μουσείου, που είναι πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, εκτίθεται μεγάλη εικαστική συλλογή που περιλαμβάνει τα αντιπροσωπευτικότερα γλυπτά και χαρακτικά του έργα, από διάφορες περιόδους. Τα 22 γλυπτά, τα περισσότερα από τα οποία είναι από χαλκό ή μπρούντζο, είναι ολόσωμα και μεγάλου μεγέθους. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα χαρακτικά του, οι ξυλογραφίες και μια χαλκογραφία. Ο επισκέπτης μπορεί, ακόμη, να θαυμάσει προσωπικά αντικείμενα του γλύπτη και χαράκτη Νικόλα, εργαλεία που χρησιμοποιούσε, σχέδια, μήτρες χαρακτικών και χειρόγραφες επιστολές.
Στην αυλή του κτιρίου υπάρχει και ένας χάλκινος ανδριάντας, φιλοτεχνημένος από τον ίδιο το γλύπτη Νικόλα, που προϊδεάζει κατά κάποιον τρόπο τον επισκέπτη για το τι θα επακολουθήσει.
Το Εικαστικό Μουσείο λειτουργεί όλες τις ημέρες-εκτός Τρίτης και Τετάρτης από τις 9.00 π.μ. έως 2.00 μ.μ.
Τηλ. επικοινωνίας: 6937623943.
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αγίου Γεωργίου
Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 1995 από την Αυρηλία Βαφειάδη, αδελφή του γλύπτη Νικόλα Παυλόπουλου. Στο χώρο του μουσείου περίπου 55 τετρ. Μέτρων που στεγάζεται στο υπόγειο του ναού του Αγίου Γεωργίου, εκτίθενται κειμήλια που προέρχονται από τους ναούς του χωριού καθώς επίσης φορητές εικόνες και εκκλησιαστικά βιβλία. Εδώ φυλάσσεται και ένας κώδικας του 1864 της Μονής Παμμέγιστων Ταξιαρχών Νηλείας, όπου καταγράφεται όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία της Μονής, καθώς και ένα ζεύγος ασημένια επιμάνικα του γέροντα Γαβριήλ.
Η σημαντικά πολυάριθμη συλλογή από παλιά εκκλησιαστικά αντικείμενα και κειμήλια είναι οργανωμένη σε 6 ενότητες ανάλογα με το είδος τους.
Οι κατηγορίες είναι οι εξής: εκκλησιαστικά βιβλία, χειρόγραφα έγγραφα, ιερές εικόνες, ιερά σκεύη και αντικείμενα (εξαπτέρυγα, δισκοπότηρα), ξυλόγλυπτα εκκλησιαστικά αντικείμενα (βημόθυρα) και ιερά άμφια. Μάλιστα, μεταξύ των παλιών εικόνων βρίσκεται και αυτή που απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο ένθρονο και όχι καβαλάρη, όπως συνήθως απαντάται στις αγιογραφίες.
Στην είσοδο του εκκλησιαστικού γραφείου θα δείτε εντοιχισμένα αυθεντικά λιθανάγλυφα από την πλούσια αρματωσιά του παλιού και κατεστραμμένου -από τους σεισμούς του 1955- ναού του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος ξαναφτιάχτηκε από την αρχή το 1983.
Το εκκλησιαστικό Μουσείο, μαζί με την αίθουσα εκθέσεων και ομιλιών, αποτελεί σήμερα το Βαφειάδειο πνευματικό κέντρο.
Για επισκέψεις κατόπιν ραντεβού στο τηλ. επικοινωνίας: 6973215361.
Έκθεση CERN στο Νεοχώρι
Η Έκθεση CERN στο Νεοχώρι ιδρύθηκε με σκοπό επισκέπτες και μαθητές να γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις εργασίες και τα επιστημονικά αποτελέσματα.
Στόχος της Δημοτικής Αρχής Νοτίου Πηλίου είναι η αναβάθμιση της έκθεσης του CERN στο Νεοχώρι να διαθέτει νέο οπτικοακουστικό υλικό, ώστε να γίνονται συντονισμένες επισκέψεις σχολείων με ταυτόχρονη σύνδεση με τα εργαστήρια του CERN, να πραγματοποιούνται εργαστήρια (Masterclasses), σε εντατική συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Επίσης αποφασίστηκε η αναβάθμιση του εκθεσιακού υλικού που υπάρχει στη μόνιμη Έκθεση του CERN στο Νεοχώρι και δράσεις για μαθητές.
To κτίριο βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης των εργασιών αποκατάστασης και μόλις ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις θα είναι επισκέψιμο για το κοινό.
Λαογραφικό Μουσείο Λαύκου
Πρόκειται για ένα μουσείο που δημιουργήθηκε από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαυκιωτών η Δράση. Ουσιαστικά πρόκειται για μια συλλογή που δημιουργήθηκε από δωρεές των κατοίκων του Λαύκου, με αντικείμενα και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινότητά τους τα παλιά χρόνια.
Φάμπειο Μουσείο
Ιδρύθηκε το 2005 προς τιμήν του εικαστικού Αθανάσιου Φάμπα (1922 – 2011).
Στον χώρο του Μουσείου εκτίθενται πίνακες, στους οποίους κυριαρχεί η γυναικεία μορφή και γλυπτά, δωρεά του ίδιου του εικαστικού.
Τόσο το Λαογραφικό Μουσείο όσο και το Φάμπειο Μουσείο που στεγάζονται στο ίδιο κτήριο λειτουργούν τη χειμερινή περίοδο κατόπιν συνεννοήσεως στο τηλ. 6984259413, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ανοιχτά καθημερινά.
Μουσείο Ραδιοφώνου
Πρόκειται για τα ένα από τα δύο Μουσεία Ραδιοφώνου σε όλη την Ελλάδα. Άνοιξε τις πύλες του για πρώτη φορά στις 28 Οκτωβρίου του 2008.
Πρόκειται για μια συλλογή 130 ραδιοφώνων, εκ των οποίων τα 100 περίπου είναι δωρεά του Γερμανού καθηγητή Μηχανολόγου Ηλεκτρολόγου και φιλέλληνα Βίλφρεντ Σεπς. Ο ίδιος κατέχει μια συλλογή από 2.000 ραδιόφωνα εκ των οποίων τα 100 δώρισε στο Μουσείο Λαύκου.
Η ιδέα για το Μουσείο Ραδιοφώνου γεννήθηκε ένα βράδυ όπου ο ίδιος μαζί με τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαυκιωτών “η Δράση” έπιναν το κρασί τους.
Στην συνέχεια ο Δημήτρης Πιατάς, ηθοποιός και Δημοτικός Σύμβουλος του τότε Δήμου Αθηναίων, πρότεινε στον Δήμο να συμβάλει οικονομικά στην δημιουργία του Μουσείου.
Ο αείμνηστος Αντώνης Ταβάνης, είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τον Δήμο Αθηναίων, δύο μέρες όμως πριν την συνάντηση με τους αρμόδιους, εξέπνευσε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς.
Ο Βίλφρεντ Σεπς πρότεινε το Μουσείο Ραδιοφώνου να αφιερωθεί στην μνήμη του και να πάρει την ονομασία “Αντώνης Ταβάνης”.
Το Μουσείο Ραδιοφώνου λειτουργεί τα απογεύματα και κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 6970374922.
Προς ίδρυση Παραρτήματος Μουσείου Τύπου
Η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε) δημιουργεί το Μουσείο Τύπου στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στον Βόλο, αλλά λόγω της υπερπληθώρας αρχείων και αντικειμένων με ιστορική αξία έχει προτείνει την δημιουργία Παραρτήματος του Μουσείου Τύπου σε κτίριο που θα υποδείξει ο Δήμος.