Περιπατικές διαδρομές

 

Φίλε ταξιδιώτη άκου τους ήχους ,άσε τον ηλιο να σε ζεστάνει, αφήσου στην αγκαλιά της φύσης... Πάρε το σακίδιο σου στην πλάτη και νιώσε τη χαρά ενός απλού καθημερινού περιπάτου ... Σε μονοπάτια παραδοσιακά που ενώνουν το Τρίκερι με τα χωριουδάκια του.

 

Διαδρομή 1η :Τρίκερι- Αλογόποροος  Παλαιό Τρικέρι

Μπορεί ο ήσυχος δρόμος που ενώνει το Τρίκερι με τον Αλογόπορο να είναι ασφαλτοστρωμένος, όμως η διαδρομή παραμένει υπέροχη, αφού ο περιπατητής περνά μέσα απο ένα καταπράσινο δάσος απο κέδρους. Καθόλη τη διαδρομή το βλέμμα χάνεται στο γαλάζιο της θάλασσας ,που περιτριγυρίζει το νησάκι Παλαιό Τρίκερι. Θαρρείς πως δυο βήματα θα κάνεις και θα βρεθείς εκεί. Η όλη διαδρομή είναι 6,5 χλμ καταλήγοντας στην οργανωμένη παραλία του Αλογόπορου για να απολαύσεις τα καταπράσινα κρυστάλλινα νερά της. Αν θέλεις να συνεχίσεις τη διαδρομή, θαλάσσιο ταξί μπορεί να σε περάσει απέναντι, στο νησάκι Παλαιό Τρίκερι για να το εξερευνήσεις , να πιείς ένα καφεδάκι, να δοκιμάσεις τους ουζομεζέδες ή να ανάψεις ένα κεράκι στο μοναστήρι της Παναγιάς της Ευαγγελίστριας. Κι αν προτιμάς ,να ρθείς σε επαφή με την ιστορία και τα απομεινάρια της βυζαντινής εποχής , κάνε μια βόλτα με το θαλάσσιο ταξί ή με καΐκι στο νησάκι Πράσούδα για να δεις το βυζαντινό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, που μόνο τα γλαροπούλια έχει συντροφιά.

 

Διαδρομή 2η: Τρικέρι-Κόττες

Καλντερίμι ενώνει το Τρίκερι με τον οικισμό Κόττες. Μια Διαδρομή μες τους ελαιώνες . πλάι στο φαράγγι, που περνά απο τα πηγάδια της Κολοσόρ. Ο μύθος λέει πως νεραϊδες ! κατοικούσαν σ'αυτά... και μαγεμένα ήταν τα νερά τους. Κοπέλες κοίταζαν μεσα τους και βλέπαν το ριζικό τους για το μελλοντικό τους ταίρι. Οι Κόττες , παραδοσιακό ψαροχώρι παράδεισος για τους λάτρεις του ερασιτεχνικού ψαρέματος. Ο αέρας μυρίζει αλμύρα, βαρκούλες αρμενίζουν στον ορίζοντα, στο μουράγιο δίχτυα απλωμένα. Πάρτε το καλάμι σας και περάστε χαλαρές στιγμές δίπλα στη θάλασσα, κι αν τελικά... δεν τσιμπήσει, δεν πειράζει, γιατί θα βρείτε φρεσκότατο ψάρι στις ταβέρνες της περιοχής.

 

Διαδρομή 3η: Τρικέρι - Αγία Κυριακή

Λιθόστρωτο παραδοσιακό καλντερίμι (1.5 χλμ) που ξεκινά απο την πλατεία του Τρικερίου,οδηγεί στην Αγία Κυριακή. Η διαδρομή ξεκούραστη και η θέα του Παγασητικού Κόλπου μαγευτική .Επιδιώξτε να περπατήσετε το μονοπάτι,απόγευμα ώστε να απολαύσετε το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα ,την στιγμή που ο ήλιος χάνεται .απλώνοντας τον πορτοκαλορόζ μανδύα του. Φτάνοντας στο λιμάνι της Αγίας Κυριακής ένας πραγματικός στόλος απο μηχανότρατες τρεχαντήρια , ψαροπούλες κι' άλλα μικρότερα πλεούμενα ξετιλύγεται μπρος στα μάτια του επισκέπτη και πλαϊ στη θάλασσα μικρά λευκά σπιτάκια χτισμένα αμφιθεατρικά & τα ουζερί που υποδέχονται τους επισκέπτες , να πιούν ένα ουζάκι και να δοκιμάσουν την περίφημη αστακό μακαρονάδα . Και άλλες Τρικεριώτικες σπεσιαλιτέ. Και απέναντι προβάλει ο ταρσανάς με τα καΐκια και τα κότερα που αγναντεύουν τη θάλασσα, θέλοντας να την σεργιανήσουν ξανά